Terapia de cuplu in Bucuresti. Etape si prognostic Bucuresti
Terapia de cuplu in Bucuresti. Etape si prognostic Bucuresti
Terapia de Cuplu: Restructurarea Cognitivă și Armonizarea Relației
Terapia de cuplu este un domeniu esențial în societatea modernă, care a înțeles că, la fel cum la nivel individual se pot observa gânduri și percepții distorsionate, scheme cognitive dezadaptative, la nivelul relațiilor de cuplu pot exista gânduri distorsionate pe care partenerii le au unul despre celălalt. Terapia de cuplu se concentrează pe corectarea acestor distorsiuni, îmbunătățirea comunicării și dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor într-un mod constructiv, având ca finalitate o relație stabilă și armonioasă.
Una dintre cele mai cunoscute forme de terapie de cuplu este terapia cognitiv-comportamentală, care a fost supusă unor numeroase studii clinice și a demonstrat eficacitate, în special în ceea ce privește intervențiile comportamentale în antrenarea comunicării și rezolvarea problemelor.
În termeni simpli, restructurarea schemelor cognitive presupune, în primul rând, identificarea distorsiunilor cognitive din relația de cuplu și din familia acestuia, care rezultă din percepții inadecvate, atribuiri incorecte, așteptări nerealiste și standarde nepotrivite. Potrivit tipologiei lui Baucom (1989), aceste distorsiuni sunt comune în majoritatea cuplurilor și includ: inferența arbitrară, abstracția selectivă, suprageneralizarea, exagerarea și minimizarea, personalizarea, gândirea dihotomică, etichetarea, explicații eronate și vedere îngustă.
După identificarea acestor scheme dezadaptative care guvernează relația de cuplu, psihologul clinic sau terapeutul începe procesul de conștientizare și restructurare, acordând atenție rezolvării traumelor din copilărie, experiențelor negative din relațiile anterioare și altor aspecte emoționale care au crescut vulnerabilitatea unuia sau ambilor parteneri.
Terapia de cuplu
Terapia de cuplu implică o recalibrare și reechilibrare a comportamentelor, trecând de la comportamentele negative și disfuncționale spre cele pozitive în relația de cuplu. Aceasta presupune integrarea unor metode terapeutice variate, de la terapia cognitiv-comportamentală, la psihanaliză și terapie integrativă. Utilizarea tehnicilor terapiei cognitiv-comportamentale în programele de terapie de cuplu presupune adesea utilizarea chestionarelor, scalelor, inventarelor de personalitate și interviurilor clinice și anamnestice. Furnizarea acestor chestionare la începutul evaluării în cadrul programului de terapie de cuplu poate ajuta la evaluarea motivației partenerilor de a face schimbări în comportamentul lor, deoarece motivația pentru schimbare este unul dintre cei mai buni indicatori pentru succesul terapiei.
Aceste instrumente oferă o imagine de ansamblu asupra funcționării cuplului, măsurând indicatori precum coeziunea cuplului, satisfacția generală, calitatea comunicării, luarea deciziilor în cuplu, gestionarea bugetului și nivelul conflictelor. Exemple de probe psihologice relevante folosite în terapia de cuplu includ Scala DAS (Dyadic Adjustment Scale), Inventarul MSI (Marital Satisfaction Inventory), Scala FES (Family Environment Scale) și Inventarul SRFI (Self-Report Family Inventory). De asemenea, Chestionarul CPQ (Communication Patterns Questionnaire) este relevant pentru evaluarea interacțiunii cuplului, deoarece măsoară zonele de conflict, inclusiv atacurile reciproce, evitarea reciprocă și solicitarea sai retragerea.
Un Instrument Esențial pentru Terapia de Cuplu în România: Scala de Adaptare Diadică (DAS)
Un instrument adaptat la specificul populației din România și des folosit în terapia de cuplu este Scala de Adaptare Diadică (DAS), care măsoară calitatea adaptării dintre parteneri în relațiile maritale sau consensuale. Acest instrument are o mare relevanță pentru identificarea problemelor de comportament prezente în cuplu. DAS este compus din 32 de itemi, ușor de administrat și de scorat, și poate fi completat atât de unul dintre parteneri, cât și de amândoi. Scala DAS include patru subscale importante: Consensul în cuplu, Satisfacția în cuplu, Coeziunea în cuplu și Exprimarea afectivă. Acest instrument este folosit la nivel internațional în programele de terapie maritală și servește ca bază de plecare pentru programul de tratament. La finalul terapiei, DAS devine o măsură obiectivă pentru evaluarea schimbărilor care au avut loc în interacțiunea dintre parteneri. Astfel, DAS oferă un suport semnificativ pentru psihologul clinic și pentru terapia de cuplu în general.
Prognosticul terapiei de cuplu
Prognosticul terapiei de cuplu depinde de trei factori importanți: motivația partenerilor pentru schimbare, consecvența lor în aplicarea principiilor terapeutice și sinceritatea lor în cadrul programului de terapie. Rezultatele terapiei sunt deosebit de favorabile atunci când aceste condiții sunt îndeplinite, având în vedere, desigur, și conformitatea cu terapia, calitatea relației dintre terapeut sau psihologul clinic și clienți, precum și alte factori extrinseci care pot apărea pe parcursul terapiei.
Cele mai importante tehnici terapeutice de cuplu fac parte din spectrul psihoterapiei cognitiv-comportamentale, asociate cu principia ale psihoterapiei integrative si psihanalizei. Durata programului de terapie de cuplu este dependenta de nivelul disfunctionalitatilor existente si de motivatia partenerilor, fiind in medie 10 sedinte. In Bucuresti, pretul terapiei de cuplu variaza intre 200 si 400 lei/sedinta, iar durata unei sedinte este in medie 75 minute.
Programare telefonica sau online
Pentru programarea unei evaluări psihologice pentru terapia de cuplu sau pentru obținerea de informații suplimentare, vă rugăm să contactați la numerele de telefon: 0720897325 / 0771750060 sau să trimiteți o solicitare de programare la adresa office@testpsihologic.info. Vă așteptăm cu drag la adresa de pe Bd Unirii 76, bl. J3A, sc. 1, ap. 5, et. 2, int. 105, sector 3 (zona rond Piata Alba Iulia).