Aviz Psihologie Clinica

Psihologia clinica

Presupune ca prim palier evaluarea mecanismelor si functiilor psihice, cu scopul identificarii unor conditii patologice responsabile pentru tulburarile cognitive, afective, de comportament sau dizarmonii de personalitate. Urmatoarea etapa vizeaza interventia psihologica de specialitate, consilierea si terapia suportiva, in sensul dezvoltarii si optimizarii personale, autocunoastere, consiliere specifica obiectivelor medicale.

 

Diagnostic si evaluare clinica

Psihodiagnosticul are in vedere investigarea factorilor psihologici relevanti pentru desfasurarea diverselor activitati, proces de evaluare psihologica in care se utilizeaza diverse metode si vizeaza analiza de catre psihologul clinician a urmatoarelor aspecte:

– evaluarea psihologica a starii de sanatate psihica, conditie de baza pentru desfasurarea unor activitati, profesii si care implica examinare psihologica (ex. testarea profesorilor, a functionarilor publici, avizarea contabililor experti, etc.)

– evaluare cognitiva si neuropsihologica (atentie, gandire, memorie, limbaj, etc)

– evaluare comportamentala

– evaluarea parametrilor bio-fiziologici

– evaluare afectiv – emotionala

– evaluarea personalitatii şi a mecanismelor de coping/adaptare/de aparare

– evaluarea unor probleme psihologice specifice cuplului, familiei

– evaluarea contextului familial, profesional, social, economic, cultural in care se manifesta problemele psihologice

– evaluarea gradului de discernamant al persoanelor, în limitele competentei psihologului

– evaluarea dezvoltarii psihologice

– alte evaluari în contexte care implica dimensiuni psihologice clinice (ex. chestionare de orientare profesionala in consilierea vocationala, chestionare de aptitudini, atestare adoptie, etc).

 

Instrumentele psihologice utilizate in procesul de evaluare clinica includ:

> interviul (structurat, semistructurat, liber);

> observatia

> teste psihologice clinice – ex: Scala de Evaluare Globala a Functionarii / Global Assessment of Functioning Scale (GAFS), Scala de Evaluare Globala a Functionarii Relationale (SEGFR)/ Global Assessment of Relational Functioning (GARF) Scale; Scala de Evaluare a Functionarii Sociale şi Profesionale (SEFPS) / Social and Occupational Functioning Assessment Scale (SOFAS), examen MMSE (Mini Mental State Examination) <<Descarca de aici Examen_MMSE>>, testul ceasului, alte teste de personalitate cu valente clinice.

 

Interventie psihologica

Interventia psihologica efectuata de psihologul clinician poate implica:

1.  Activitatea de preventie primara si secundara a tulburarilor psihice – are in prim plan promovarea sanatatii si a unui stil de viata sanatos

2.  Consiliere psihologica si psihoterapie suportiva

– psihoterapie de scurta durata centrata pe problema (individuale, de grup, cuplu şi familie);

– psihoterapie  de relaxare şi sugestie;

– interventie psihoterapeutica specifica in cazul tulburarilor de personalitate, anxietate, depresie, tulburari distimice, sindrom anxios-depresiv, fobii, atacuri de panica, obsesii si compulsii, tulburari afective, tulburari de somn, nevroze, tulburari de comportament alimentar, tulburari cauzate de stres, posttraumatice, tulburari de adaptare, de control al impulsului demente (dementa Alzheimer, dementa Parkinson, demente senile, demente vasculare), tulburari aparute ca urmare a accidentelor vasculare cerebrale (AVC), tulburari de memorie, etc

– optimizare şi dezvoltare personala, autocunoastere ( coaching);

– managementul conflictului şi negociere.

3. Consiliere psihologica si psihoterapie specifica obiectivelor medicale particulare

– consilierea în situatii de criza şi asistenta bolnavilor terminali (tumori canceroase, alte boli cronice), psihoterapia tulburarilor mentale datorate unor conditii medicale generale, tulburarilor afective datorate hipotiroidismului cu simptome depresive, etc.

– consiliere psihologica cu ajutorul tehnicilor cognitiv – comportamentale specifică obiectivelor medicale (ex. cresterea aderentei la tratament, modificarea stilului de viata, pregătire preoperatorie, consiliere postoperatorie).

Astfel, sunt investigate aspecte legate de sanatatea clinica sau psihosomatica, urmarindu-se atat optimizarea starii psihice a persoanelor sanatoase, cat si preventia tulburarilor psihice, psihologul clinician indeplinind urmatoarele functii:

– psihodiagnostic si evaluare psihologica clinica a persoanei adulte sanatoase sau care solicita incadrarea in grad de handicap si/sau orientarea profesionala, evaluare cognitiva (stabilirea coeficientului de inteligenta IQ/coeficientului MMSE)

– expertiza specifica a factorilor implicati in sanatate si boala, la cererea unor institutii abilitate
stabilirea gradului de discernamant;

– evaluari psihologice complexe în situaţii de: abuz sau neglijare a copilului, stabilirea custodiei minorilor, stabilirea aptitudinii pentru adoptie, stabilirea timpului de vizitare a copiilor, prelungirea ingrijirii copilului;

– rapoarte psihologice catre diferite institutii: instanta judecatoreasca, institutii de invatamant).

Evaluarile psihologice clinice se finalizeaza cu eliberarea unui aviz psihologic care sa ateste starea de sanatate psihica, aptitudinea sau/si, dupa caz, cu  un Raport de Psihodiagnostic si Evaluare Clinica.

Examen psihologic handicap la domiciliul dumneavoastra!

In dorinta oferirii de servicii medicale de calitate persoanelor cu handicap nedeplasabile si a apartinatorilor, efectuam consultatii medicale la domiciliu, pe raza municipiului Bucuresti, in speta: examen psihologic Comisia de Handicap (MMSE, GAFS, ADL, IADL, QI etc), referat medic psihiatru si consult neurologic (Index Barthel, FMS, Reisberg etc.) la domiciliu pentru Comisia de Handicap. Examenul psihologic la domiciliu se va finaliza cu un raport de evaluare care va contine rezultatele tuturor testelor solicitate pentru pensia de invaliditate sau ajutorul de handicap si se va elibera pe loc. De asemenea, consultul psihiatric pentru handicap la domiciliu se va finaliza cu referatul psihiatric pentru Comisia de Handicap sau Expertiza a Capacitatii de Munca, care va fi completat si eliberat pe loc solicitantului, la fel si referatul neurologic pentru comisie.
Aceste examene medicale la domiciliu vin in completarea altor verificari si investigatii necesare dosarului medical pentru handicap, conform legislatiei in vigoare. Apartinatorii pacientilor nedeplasabili sunt rugati sa puna la dispozitia personalului medical (psiholog, psihiatru, neurolog) si alte documente medicale care atesta istoricul si evolutia bolii (dementa, psihoze, retard etc), cum ar fi: bilete de iesire din spital, scrisori medicale, buletine analize, retete etc in vederea efectuarii unor evaluari medicale cat mai corecte si complete.
PROGRAMARI EVALUARE LA DOMICILIU: 0720.897.325/0771.750.060

In vederea evaluarii copilului cu dizabilitati si a incadrarii acestuia in grad de handicap, psihologul are acces la toate documentele medicale, inclusiv certificatul medical tip A5 si fisa de evaluare sociala, pe care le pune la dispozitie parintele/reprezentantul legal.
Rezultatele evaluarii psihologice se consemneaza in fisa de evaluare psihologica a copilului, formular tip prevazut in anexa 8 din Ordinul nr 1985/2016 si care cuprinde in detaliu evaluarea personalitatii copilului pe urmatoarele arii: aria senzorio-motrica, aria logica (gandire, memorie, atentie, imaginatie), aria afectiv-motivationala, vointa, limbajul si comunicarea, activitati ludice, invatarea, creativitatea, varsta si coeficientul de dezvoltare, respectiv IQ-ul, caracterul, aptitudinile si comportamentul social.
Fisa de evaluare psihologica se inmaneaza parintilor/reprezentantului legal, o copie fiind pastrata de catre psiholog. Fisele de evaluare psihologica sunt valabile pentru dosarul SEC sau SEOSP, indiferent de sectorul in care au fost emise.
Termenul de valabilitate al fisei de evaluare psihologica nu poate fi mai mare de 3 luni.
In urma evaluarii psihologice, psihologul clinician poate face recomandari privind reabilitarea copilului, precum: consiliere psihologica, psihoterapie, logopedie, evaluare psihiatrica sau poate recurge la o reevaluare psihologica intr-un timp stabilit. De asemenea, psihologul poate recomanda si parintelui sau reprezentantului legal incadrarea intr-un tip de terapie de suport sau consiliere psihologica.

FISA DE EVALUARE PSIHOLOGICA A COPIILOR CU CES (CERINTE EDUCATIONALE SPECIALE)

Serviciul de evaluare psihologica clinica a copilului cu cerinte educationale speciale in vederea orientarii scolare si profesionale sau incadrarii intr-un grad de handicap se realizeaza de catre psihologul clinician in Bucuresti, in conformitate cu prevederile Ordinului nr 1985/1305/5805/2016 emis de MMFPSPV,MS,MENCS.

Fisa de evaluare psihologica (Anexa 8 din Ordinul nr 1985/2016) este timbrata profesional si contine concluziile evaluarii psihologice a copilului cu CES, mai precis: evaluarea proceselor si functiilor cognitiv-senzoriale, evaluarea motivatiei si afectivitatii, examenul psihologic al comportamentului, temperamentului si deprinderilor, evaluarea trasaturilor de personalitate si al tendintelor dezadaptative pe plan social si scolar (Descarca aici).

Psihologul clinician solicita de obicei apartinatorilor copilului sa prezinte inaintea evaluarii documentele medicale catre atesta eventuale diagnostice medicale, terapii si tratamente urmate, caracterizari psihopedagogice. Evaluarea psihologica a copilului cu cerinte educationale specifice (CES)se realizeaza cu teste psihologice licentiate de catre Colegiul Psihologilor din Romania, chestionare si instrumente psihologice validate si standardizate pentru realizarea unui profil psihologic cu grad mare de acuratete si specificitate. In cadrul Cabinetul Individual de  Psihologie Mihaela Davidescu, se realizeaza si testari psihologice la copiii cu tulburare de spectru autist, ADHD, tulburari de conduita, retard etc, evaluarile fiind coordonate de psihologul clinican in Bucuresti si judetele arondate.

Evaluarea psihologica a copiiilor cu cerinte educationale speciale vizeaza si intocmirea, de catre psihologul clinician, a recomandarilor privind abilitarea si reabilitarea copiiilor din aceasta categorie, eventual indrumarea catre un profesor de sprijin sau personalizarea planului de studii in acord cu certintele psihologice specifice/scolarizarea la domiciliu a copilului evaluat. Dificultatile de invatare sunt principalii factori care trebuie luati in calcul in evaluarea psihologica la copiii cu dizabilitati si CES. De aceea, fisa de evaluare psihologica a copilului cu CES va trebui sa cuprinda si recomandari privind orientarea copilului catre invatamantul special sau alte forme de orientare scolara si profesionala.

Aviz psihologic si profil psihologic voluntariat (SMURD,IGSU)

Conform legislatiei in vigoare, activitatile de voluntariat constau in participarea efectiva a voluntarului la actiunile de raspuns operativ generate de manifestarea situatiilor de urgenta (incendii, inundatii, dezastre naturale, epidemii, situatii de patologie clinica), insusirea si aplicarea notiunilor fundamentale in acordarea primului ajutor calificat, implicarea in actiunile de ajutor umanitar precum si in cele de popularizare in randul cetatenilor a masurilor preventive.
In cadrul Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta Bucuresti/Ilfov, activitatea de voluntariat se desfăşoară pe baza unui contract de voluntariat, încheiat între Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă judeţene/Bucureşti Ilfov şi voluntar, în conformitate cu prevederile Legii nr. 78/2014.
În cadrul activităţii de recrutare şi înscriere candidatul trebuie să prezinte un dosar care să cuprindă următoarele documente:
a) cerere de înscriere;
b) certificat de cazier judiciar (doar pentru persoanele care au vârsta de peste 18 ani);
c) copie după actul de identitate;
d) aviz psihologic apt pentru activitati in cadrul serviciului de urgenta;
e) act doveditor al ultimelor studii absolvite sau în curs de desfăşurare;
f) adeverinţă medicală cu menţiunea „apt pentru efort fizic” sau „apt pentru muncă”
g) acordul părinţilor/tutorelui legal, doar pentru persoanele care au vârsta sub 18 ani
Pentru exercitarea activitatii de voluntariat ( SMURD, IGSU), candidatul trebuie sa detina urmatoarele aptitudini si abilitati: acuitate vizuala si auditiva normala, inteligenta peste medie, sociabilitate, echilibru emotional, adaptare la sarcini de lucru schimbatoare, rezistenta la sarcini repetitive, memorie dezvoltata, responsabilitate, altruism.
Avizul psihologic pentru voluntariat va fi insotit si de un profil psihologic elaborat de catre psihologul clinician cu recomandări la finalul evaluării sau din partea psihologului cu competență în apărare, ordine publică și siguranță națională, cu precizarea apt sau inapt pentru activitățile în cadrul unui serviciu de urgență. Avizul psihologic pentru voluntariat va fi securizat prin aplicarea in coltul din dreapta sus a unui timbre profesional peste care va fi aplicata stampila cabinetului psihologic autorizat sa efectueze evaluarea psihologica pentru voluntariat.