Depresia. Diagnostic Bucuresti

Cabinetul nostru de psihologie ofera servicii de Depresia. Diagnostic si este agreat de catre Ministerul Transporturilor si Infrastructurii – certificat nr.735/2018 pentru furnizarea de servicii psihologice in domeniul sigurantei transporturilor.

Depresia. Diagnostic Bucuresti

Pentru a oferi beneficiarilor nostrii servicii eficiente si complete de Depresia. Diagnostic Bucuresti, colaboram cu centrul medical autorizat pentru eliberarea fisei medicale pentru angajare, a fisei medicale permis auto, a fisei medicale portarma si a avizului medical pentru soferi profesionisti.

Diagnostic depresie, psihoterapie depresie, examen psihologic scale BDI, HAM-D (HDI) si MADRS

Depresia, considerată o afecțiune a vremurilor moderne, reprezintă un domeniu de cercetare în psihopatologie în care evaluarea psihologică și psihometrică a evoluat semnificativ, ducând la dezvoltarea numeroaselor instrumente de evaluare, cum ar fi scale, interviuri diagnostice și inventare clinice.

Majoritatea testelor psihologice de personalitate includ și scale de evaluare a simptomelor depresive. Deși evaluarea acestor simptome este esențială în diagnosticarea depresiei, se ridică întrebarea dacă acestea sunt suficiente pentru a stabili un diagnostic complet și precis al acestei afecțiuni.

Stabilirea diagnosticului de depresie

În procesul de stabilire a diagnosticului de depresie, psihiatria și psihologia colaborează pentru a determina tipul, severitatea și distincția dintre depresie și alte tulburări psihice. În timp, specialiștii au clasificat episoadele depresive ca fiind usoare, moderate sau severe, conform clasificării ICD-10. Episoadele depresive severe pot sau nu să fie însoțite de simptome psihotice. În plus, există subcategorii precum tulburarea depresivă recurentă, depresia atipică și distimia.

Simptomele comune ale tuturor episoadelor depresive includ scăderea interesului și plăcerii pentru activități, oboseala intensă și reducerea energiei. Alte simptome semnificative în diagnosticul depresiei includ scăderea capacității de concentrare, scăderea încrederii în sine, pesimismul, sentimentele de culpabilitate și devalorizare, idei de suicid, tulburări de somn și diminuarea apetitului. În adolescență, se pot manifesta și simptome atipice, cum ar fi agitația psihomotorie, schimbările dispoziționale și preocupările hipocondriace.

Indiferent de severitatea simptomelor, diagnosticul de depresie se stabilește atunci când acestea persistă timp de cel puțin 2 săptămâni, cu excepția cazurilor de depresie severă cu debut rapid. Depresia este o afecțiune cronică, iar factori de risc de natură familială pot influența gradul de cronicitate al bolii.

Deși psihiatria oferă în prezent opțiuni de tratament antidepresiv cu efecte secundare minime și rezultate benefice, alegerea unui tratament eficace este influențată în mare măsură de specificitatea depresiei. Această specificitate poate fi identificată mai ales printr-o evaluare psihologică clinică corectă și detaliată a afecțiunii.

Evaluarea Profesională a Depresiei și Diagnosticul Corect

Depresia, o afecțiune mentală din ce în ce mai prevalentă în societatea modernă, a devenit subiectul unei dezvoltări considerabile în domeniul psihopatologiei. Această evoluție a condus la crearea și rafinarea unui număr semnificativ de instrumente de evaluare, cum ar fi Inventarul de Depresie Beck (BDI-II), Scala de Depresie Hamilton (HAM-D, inclusiv varianta revizuită HDI și HDRS) și Scala de Depresie Montgomery-Asberg (MADRS).

Examinarea psihologică cu ajutorul acestor instrumente, cum ar fi BDI, MADRS și HAM-D, a devenit un proces complex și esențial în diagnosticarea și evaluarea depresiei. Aceste evaluări sunt utilizate nu doar pentru diagnosticarea depresiei, ci și în evaluarea capacității de muncă, stabilirea gradului de handicap sau pentru obținerea unei imagini complete a severității și evoluției acestei afecțiuni.

La nivel internațional, Scala de Evaluare a Depresiei Hamilton (HDRS) este una dintre cele mai utilizate instrumente în diagnosticarea depresiei. Aceasta a fost inițial dezvoltată pentru a măsura severitatea depresiei la pacienții deja diagnosticați, oferind o evaluare unitară a depresiei prin intermediul a 21 de dimensiuni, cu variante conținând 17 sau 24 de itemi. De asemenea, evaluarea completă a depresiei presupune aplicarea Interviului pentru Scala HDRS, pentru care există un ghid structurat. Cu toate că scala HDRS este încă folosită în diagnosticare și terapie, este recomandat să fie utilizate și alte instrumente care să măsoare aspecte mai subtile ale depresiei, precum tristețea vizibilă și raportată, tensiunea internă, lentoarea, incapacitatea de a simți, gândurile pesimiste și gândurile suicidare. În acest sens, Scala de Depresie MADRS s-a dovedit a fi utilă, în special în evaluarea manifestărilor psihosomatice ale depresiei.

Scala de Depresie MADRS, fiind ușor de administrat și simplu de înțeles, evaluează simptomele depresive ale pacienților în ultimele 3 zile și prezintă o bună validitate în combinație cu Scala Hamilton (HAM-D).

Instrumente de autoevaluare a severitatii simptomelor

În prezent, psihologii clinici folosesc și Inventarul HDI, un instrument de autoevaluare a severității simptomelor depresive adaptat la specificul societății contemporane. Acesta este adaptat pentru populația din România și măsoară diverse aspecte ale depresiei, inclusiv disforia, riscul de suicid, insomnia, pierderea insightului, anxietatea și simptomele somatice. De asemenea, evaluarea psihologică a depresiei presupune aplicarea Inventarului de Depresie Beck (BDI-II), care este un instrument sugestiv pentru diagnosticul clinic al depresiei. Acesta conține 21 de itemi și poate fi utilizat atât în cazul adulților, cât și al adolescenților cu vârsta peste 13 ani, incluzând și itemi privind riscul de suicid (idei, gânduri suicidare și tentative de suicid). În comparație cu Scala Hamilton de Depresie, inventarul BDI-II acoperă mai multe simptome cognitive implicate în depresie, făcându-l util pentru evaluarea schimbărilor survenite în urma terapiei cognitive-comportamentale a depresiei.

Diagnosticul depresiei trebuie să fie capabil să diferențieze depresia tipică de cea asociată schizofreniei, depresia postnatală sau alte tulburări, cum ar fi tulburarea de personalitate borderline sau tulburarea afectivă bipolară. Pentru aceasta, psihologii clinici folosesc instrumente menite să faciliteze această distincție, precum Scala de Evaluare a Depresiei Postpartum (EPDS) sau Scala Calgary de Evaluare a Depresiei în Schizofrenie, alături de alte inventare destinate măsurării tulburărilor de personalitate.

Evaluare psihologica

Evaluarea psihologică și diagnosticul depresiei reprezintă activități clinice de maximă importanță, întrucât depresia poate duce la comportamente cu o gravitate extrem de ridicată, precum tendințe suicidare. Evaluarea riscului suicidar în cazul depresiei este de competența psihologilor clinici, care iau în considerare ideile suicidare actuale, comportamentele de autovătămare din trecut, simptomele depresive legate de suicid și factorii de risc familiali și psihosociali.

Diagnosticul depresiei reprezintă primul pas în lupta împotriva acestei afecțiuni, iar scopul examinării psihodiagnostice este să ofere indicii pentru tipul de psihoterapie recomandat și pentru consultarea specialiștilor, precum psihiatrii, terapeuții complementari sau medicii de familie. Terapia depresiei este complexă, se adaptează tipului și severității depresiei și se personalizează în funcție de profilul psihologic al pacientului. Examinarea psihologică cu ajutorul scalilor HAM-D, BDI-II și MADRS furnizează informații cruciale cu privire la severitatea, manifestările generale și preponderența simptomelor somatice, cognitive și de personalitate ale pacientului, ghidând astfel procesul de tratament.

Cabinet Psihologic Mihaela Davidescu

Cabinetul Psihologic Mihaela Davidescu este un cabinet de psihologie clinica in Bucuresti,  care ofera evaluari psihologice complexe in vederea diagnosticarii depresiei, clientul plecand cu un raport de evaluare psihologica complexa, cu recomandari privind terapia depresiei in cazuri specifice. Pentru programari privind evaluarea psihologica pentru depresie si/sau program terapeutic pentru depresie sunati la numerele: 0720.897.325 / 0771.750.060

 

APEL TELEOFNIC