Testare Psihologica Auto

aviz psihologic

Problema transporturilor a fost si este din toate timpurile un fenomen complex, de mare amploare, legat nemijlocit de dezvoltarea si modernizarea tehnica si tehnologica precum si de intreaga evolutie a societatii. Unul dintre factorii implicati in acest angrenaj complex al sigurantei circulatiei il constituie omul.

Ca urmare bateriile psihologice de teste auto cuprind probe ce se axeaza pe fiecare solicitare, atat probe ce vizeaza calitati cognitiv-senzoriale (atentie, memorie, vedere spatiala), cat si teste auto care evalueaza coordonarea senzorio-motorie, coordonarea visual-manuala, timpul de reactie, vigilenta si probe ce evalueaza nivelul de stress, rezistenta la oboseala si reactivitatea dinamica si emotionala.

In testarea auto urmarim compatibilitatea structurii psihofiziologice cu continutul obiectiv al sarcinilor sau solicitarilor din activitatea desfasurata.De asemenea, testele psihologice auto evalueaza nivelul deschiderii spre modelare si automodelare in directia valorizarii comportamentului de securitate rutiera.

In cadrul cabinetului psihologic autorizat in transporturi, examinarea psihologica priveste selectia eficienta a persoanelor interesate sa obtina permisul de conducere, sa redobandeasca permisul de conducere sau sa obtina avizul psihologic pentru preschimbarea permisului de conducere, cum este cazul cetatenilor straini sau soferilor profesionisti.

– Testarea psihologica a persoanelor care solicita permis de conducere auto – categoriile A, B, C, CE, D, E

– Testarea psihologica si consilierea psihologica a conducatorului auto la solicitarea angajatorului / institutiei abilitate – sesizare, reexaminare, accident, redobandire permis suspendat/ anulat

Testarea auto si consilierea psihologica in domeniul transporturilor urmareste prezenta la nivel de admisibilitate a capacitatilor cognitive, psihomotrice si a trasaturilor de personalitate necesare formarii si consolidarii comportamentului bazal specific activitatii de conducere auto.

Testul psihologic auto si evaluarea psihologica se finalizeaza cu emiterea unui aviz psihologic permis auto, recomandari asupra comportamentului viitor, precum si recomandari privind necesitatea efectuarii unor sedinte de consiliere psihologica.

Cabinetele psihologice autorizate pentru transport functioneaza potrivit legilor in domeniu, urmarind examinarea psihologica a viitorilor conducatori auto si masurand potentialul acestora de a aplica cunostintele pe care le vor dobandi de-alungul cursurilor din cadrul scolii de soferi, cat si un potential comportament responsabil si adaptativ in trafic.

De aceea, examinarea psihologica a conducatorilor auto trebuie sa se efectueze inainte de inscrierea la scoala de soferi, in cadrul cabinetului psihologic autorizat in transporturi, fiind o conditie preliminara, obligatorie si absolut necesara pentru siguranta transporturilor.