Aviz atestare detectiv particular

 

Aviz psihologic atestare / licenta detectiv particular

 

Profesia de detectiv particular este reglementata in Romania prin Legea 329 din 2003, care stabileste conditiile practicarii activitatilor si serviciilor specifice acestui domeniu, circumscris spectrului sigurantei nationale si ordinii publice.

Investigatiile desfasurate de catre detectivul particular privesc: obtinerea de informatii despre persoane sau situatii (moralitate si conduita, solvabilitate si seriozitate in afaceri, rapiri, sechestrari) si asigurarea protectiei impotriva scurgerii de informatii.

 

Exercitarea acestei profesii presupune respectarea unor principii etice si standarde profesionale, precum:

–   Pastrarea secretului profesional, a confidentialitatii informatiilor obtinute de-alungul investigatiei

–   Respectarea comunitatii, demnitatii si libertatii persoanelor si utilizarea cu responsabilitate a informatiilor obtinute in exercitarea profesiei

–   Impartialitate, loialitate, discretie, implicarea cu profesionalism in solutionarea cazului

–   Informarea si constientizarea clientului cu privire la riscurile si consecintele actiunii solicitate, precum si cu privire la interesele clientului, astfel incat sa se asigure succesul actiunii.

Conform Legii 329/2003 art 6, alin f, pentru sustinerea examenului de atestare a calitatii de detectiv particular, persoanele in cauza trebuie  sa depuna la Inspectoratele de Politie Judetene sau, dupa caz, la Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti printre celelalte documente prevazute (acte de studii si stare civila, cazier judiciar etc) si  certificate medicale si de testare psihologica, eliberate de o unitate sanitara specializata, respectiv de un laborator autorizat.

 

Profilul psihologic  al detectivului particular:

Pentru a exercita cu succes aceasta profesie, persoana respectiva trebuie sa intruneasca, ca in orice profesie, anumite aptitudini si calitati, in functie de cerintele si solicitarile la care este supus, prin specificul practicarii activitatii respective:

–   Spirit de observatie, memorie vizuala, atentie concentrata si  distributiva

–   Capacitate de analiza si sinteza (gandire analitica)

–   Sociabilitate, autocontrol, rezistenta la stress si efort prelungit, rezistenta la monotonie, onestitate, impartialitate, stabilitate emotionala

–   Abilitati manuale, tehnice (pentru a folosi echipamentele tehnice pentru probarea serviciilor prestate, in scopul de a convinge pe client de realitatea faptelor constatate).

 

  In concluzie, detectivul particular este un profesionist care isi desfasoara activitatea conform unor principii si standarde bine statuate, cu metode si instrumente specifice, in mod discret si in timp util, punand pret mai ales pe rigurozitatea, precizia si acuratetea informatiilor obtinute.

 

  • Legea Nr. 329 din 8 iulie 2003 privind exercitarea profesiei de detectiv particular, Publicată în Monitorul Oficial, Partea I Nr. 530 din 23 iulie 2003;
  • Legea nr. 353 din 15 iulie 2004 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 329/2003 privind exercitarea profesiei de detectiv particular, Publicată în Monitorul Oficial, Partea I, Nr. 670 din 26 iulie 2004;
  • Hotărârea de Guvern nr. 1666 din 7 octombrie 2004 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr. 329/2003 privind exercitarea profesiei de detectiv particular, Publicată în Monitorul Oficial, Partea I, Nr. 987 din 27 octombrie 2004;
  • Ordin nr. 47/2010 pentru modificarea Ordinului ministrului administratiei si internelor nr. 620/2005 privind modalitatile de recunoastere a certificatelor de calificare sau a atestatelor pentru exercitarea profesiei de detectiv particular.